Ръст на кремациите в София с 20%, въпреки това няма забавяния

Ръст на кремациите се наблюдава в столицата. Спрямо март миналата година увеличението е с 20%.

Това каза пред БГНЕС административно-правният директор в „София Крематориум” АД Пенчо Даскалов. Във време на пандемия, породена от коронавируса, Даскалов отчита натоварване в работата на крематориума от ноември 2020 до настоящия момент – април 2021 г.

Той посочи, че в началото на пандемията са имали сериозен спад спрямо 2019 г. и поясни, че от година на територията на страната работят още два крематориума – в Пловдив и във Варна.

„Нямаме забавяне в изпълнението на услугата. Тя се предоставя в рамките на 3 до 7 работни дни. Нещата в момента вървят по график. Имали сме периоди, в които малко се е разтягал, но затова е имало обективни причини. Повече от 7 дни никога не се е налагало да се чака”, заяви Даскалов.

От думите му стана ясно, че от 2017-2018 г. цената на кремацията не е променяна и поясни, че закупуването на ниша за вечни времена започва от 700 лева нагоре.

„От 2016 г. насам дружеството разполага с три пещи. В момента едната е подменена и е тестова, но в рамките на годината ще заработи на пълна мощност. Ефективно сега се работи с две пещи”, обясни той и подчерта, че при максимално натоварване на ден могат да бъдат обслужени 40 покойници.

Даскалов припомни, че преди няколко години се опитали да направят промени и да забранят синтетичните материали в ковчезите, но предложението срещнало съпротива от страна на обществото.

„Поради специалните изисквания за третиране на покойниците в ковчега има полиетиленови чували и това са неща, които пушат. В първите 10 минути излиза пушек. Една от основните причини за екологично замърсяване при кремация са нещата, които са в ковчега. Според българските традиции има одеяла, възглавници, драперии, синтетични материали. Когато тези неща са много и са предимно от синтетичен характер при изгаряне се отделя черен пушек. Въпреки че работим с чешка система, тя не винаги успява да изгори всички отработени газове”, посочи Даскалов.

Заради този проблем от близо две години управата на крематориума работи по реализация на проект за изграждане на нова съвременна пречиствателна система, за да не се допуска изпушване, което гражданите виждат като черен дим.

„Тя ще включва освен чисто физическата филтрация, ще има впръскване на карбамиди, за да не се отделят диоксини и други отпадни материали във въздуха. В момента сме в съгласуване на тези проекти. Една година преписката ни е в Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като на територията на Централните Софийски гробища има паметници, които са културно-историческо наследство”, разясни още той и добави, че при изпълнението на проекта ще бъдат изградени и нови коминни тела. /БГНЕС