Работническите професии: Гръбнакът на всяко производство

Търсенето на работници в строителството практически не е намаляло, заяви в интервю за БГНЕС Иво Иванов, началник на отдел „Анализи“ в Агенцията по заетостта.

„Това са всички професии, свързани със строителство на сгради и ремонти. Особено сега, в летния сезон, започват да се появяват много оферти за бояджии, фасадни изолации и други работници със специфични умения. Продължават да се търсят и общи работници, които са около 34% от работните мести, обявявани при нас“, разказа експертът.

Търсенето на квалифицирани кадри в тази сфера не е намаляло въпреки COVID-кризата. Същото е валидно и за останалите работнически професии.

„Работнически професии постоянно се търсят. Това е гръбнакът на всяко производство, на всяка фирма. Квалифицирани работници се търсят винаги и с голям интензитет. В настоящия момент, когато имаме свиване на някои дейности, особено в преработвателната промишленост, се наблюдава намаляване на търсенето – работници за поточни линии и някои машиностроителни професии“, коментира още Иво Иванов.

Освен в различните сектори на строителството, квалифицирани работници се търсят и в селското стопанство, като оператори на земеделски машини и други.

„Понякога се срещат затруднения в бързото усвояване на тези работни места, особено в сектори с по-ниска добавена стойност, както и там, където заплащането е по-ниско от средното за страната. Понякога и строителството попада в тези категории“, смята началникът на отдел „Анализи“.

Въпреки че се опитват да противодействат постоянно, от Агенцията по заетостта признават за проблема с изтичането на добри работници към Западна Европа.

Отвореността на пазарите в Европейския съюз влияе до голяма степен на търсенето и предлагането, както и на затрудненията за осигуряване на такъв тип работници.

„Български строители работят в цяла Европа, както и селскостопански работници. Тези, които имат квалификации, било то придобити във формалното образование или вследствие на работа, предпочитат първо да се пробват на пазари, които плащат по-добре. Може би за това работодателите изпитват някакви затруднения за намиране на качествени работници, с образование и умения”, подчерта още Иво Иванов.

Една от задачите на експертите в агенцията е именно да повишават професионалните умения на търсещите работа, за да бъдат по-гъвкави на пазара на труда. Те могат да подобрят своите умения чрез разнообразни курсове за квалификация и преквалификация. „Това обаче е дълъг процес. Едно такова обучение трае от 3 до 9 месеца, така че не всеки човек, който спешно търси работа, е готов да инвестира това време, за да подобри уменията си“, напомня експертът.

Данните показват и известни проблеми при кадрите в областта на нискоквалифицирания труд, където хората са с много по-ниски умения и не полагат усилия да ги развиват, стремейки се единствено към т. нар. лесни пари.

„Ако може, за кратко време да изкарат добри средства, без идея за инвестиране в обучение и повишаване на квалификацията. Ето защото се срещат затруднения при усвояване на тези работни места“, признава Иво Иванов. Според цифрите броят на местата за нискоквалифициран персонал варира между 26% и 34%, средното време за усвояване на едно такова работно място е между 6 и 12 седмици, което е сравнително дълъг период. /БГНЕС