Работници са били експлоатирани от подизпълнители на Джорджо Армани

Работниците в италианска фабрика, за които е установено, че са били експлоатирани при производството на аксесоари за Джорджо Армани, подчертаха сложността на веригите за доставки на модни стоки. Дори в един силно регулиран континент като Европа е възможно да се заобиколят системите, които гарантират безопасността и защитата на работниците, съобщи Fashion United.


Веригите за доставка на модни продукти са фрагментирани и включват множество субекти в производствения процес, включително доставчици на суровини, производители, подизпълнители, доставчици на логистични услуги и търговци на дребно. Въпреки че Джорджо Армани вероятно не е знаел за условията на труд на работниците в подизпълнителите, които са били възложени на неоторизиран китайски подизпълнител, е ясно, че разликата в производството между луксозната и бързата мода е минимална. Освен това луксозните марки не могат да се освободят от експлоатацията. При положение че всяка структура работи самостоятелно, проследяването на цялата верига на доставки и наблюдението на условията на труд, екологичните практики и качеството на продуктите на всеки етап е предизвикателство за марката, чиито продукти се произвеждат.

Италианската полиция разкри маржовете на разходите за аксесоарите на Армани, за които е установено, че изработката им струва 93 евро, а посредникът ги продава на Армани за 250 евро и впоследствие ги продава на дребно за 1800 евро. Макар че луксозните марки често оправдават високите си цени, като изтъкват фактори като изработка, ексклузивност и наследство на марката, сега е очевидно, че тези надценки често са прекомерни и непрозрачни. Надценка от 1838,71% между първоначалната цена и цената на дребно е забележително висока, но съответства на ценовите стратегии на повечето луксозни марки.

Единственият начин за поддържане на ниски производствени разходи е бил китайската фабрика, произвеждаща продуктите, да използва ниски разходи за труд, като прибягва до извънборсови и нелегални работници. Работниците вероятно са получавали от 2 до 3 евро на час, което е доста под етичната минимална заплата в Италия./БГНЕС