Ръчно изработеното бижу като носител на любов, живот и същност

Над 100 производители на ръчно изработени аксесоари, дрехи и бижута се събраха на Предколеден базар в сточен хотел, предаде репортер на БГНЕС.

Украшения за елха, дърворезба, дрехи, шапки, плетива, бижута от най-различни естествени материали са само малка част от асортимента на изложението. Ценителите на ръчните изработки също не са малко. Някои от тях дори заявиха, че са готови да платят малко по-скъпо, но да знаят, че носят ръчно направено бижу и кой е неговият майстор.

Организатор на базара е Стефан Огнянов и неговата съпруга. Техният мотив да се нагърбят с организацията е тръпката да съберат майсторите на различни изкуства на едно място. „Започнахме да организираме такива събития преди 6 години почти всеки месец с различна тематика, за да си помагаме. Искаме повече хора да знаят какво правим и да ни виждат по-често“.

„На едно място сме се събрали всякакви хора, които могат да майсторят с ръцете си, правят го с любов, вдъхновени от мястото, на което живеят или от природата“, каза Стефан и допълни, че това изкуство никога не може да бъде засенчето от масовите китайски артикули, които заливат пазара.

„Когато вземеш едно произведение и някой ти го е направил с любов. Нещо толкова малко, просто, но за теб лично. Нещата са различни, друго е усещането. Ръчната изработка изразява същността на човека. В нея има живот, любов“, коментира още Стефан.

Сред щандовете намираме и популярната дизайнерка на шапки Ирина Сардарева, която сподели пред БГНЕС, че любовта към естетиката на жената я мотивира да се занимава с шапки.

„Шапката дава възможности на човека да обича повече себе си“, каза Сардарева.

Според нея днес се завръща тенденцията отново жените да прибягват все повече към този аксесоар.

„Българките винаги са обичали шапките, но заради комунистите, които ги забраниха, бяха принудени да ги свалят. След 1946 г., ако българка отидеше с шапка на работа – уволнена си. От последните 30 години се възстановява любовта към шапката, която освен аксесоар е носител и на „мойто аз“, сподели Сардарева.

Препоръката на шапкарката е при закупуване винаги да се чете състава на етикета, тъй като полиестерът не е препоръчителен за главата. /БГНЕС