Радан Кънев: Протестите доведоха до еволюция в позициите на ЕП за България

Продължаващите почти 80 дни антиправителствени протести у нас доведоха до еволюция на позициите на Европейския парламент за България, а има и съществена еволюция в позицията на Европейската народна партия (ЕНП). Това заяви пред бТВ евродепутатът Радан Кънев.

Относно твърденията на депутати от управляващото мнозинство, че западноевропейски медии се финансират с плащане на публикации от българи, Кънев заяви, че това показва абсолютно скъсване с реалността.

Това, че може да възлагаш репортажи на някакви жълти медии в България не означава, че медийният пазар в Европа е такъв, подчерта още той и добави, че много медии в Европа и САЩ не крият, че крият своите симпатии и определи това като добра практика.

Радан Кънев коментира, че изход от кризата у нас има и той минава през оставка на правителството.

Според Кънев напълно възможно е еврофондове да бъдат спирани заради злоупотреба с власт.

Той съобщи, че на 5 октомври в ЕП ще се състоят едновременно три ключови дебата – единият е за кризата в България, другият за дългоочаквания единен правосъден механизъм, а третият за връзката между европейските фондове и корупцията и правосъдието. От българска гледна точка тези три дебата са абсолютно свързани, подчерта още евродепутатът. /БГНЕС