Радев: Ако следва заветите на Гоце Делчев, РСМ трябва да впише българите в Конституцията си

Ако днешна РС Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира силите да впише в Конституцията неговите сънародници в името, на които той пожертва живота си. Това заяви президентът Румен Радев, предаде кореспондентът на БГНЕС от град Гоце Делчев.

Днес се навършват 120 години от гибелта на водача на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) Гоце Делчев, който е убит на 4 май 1903 г. край село Баница, Серско.

Президентът подчерта, че Апостолът на македонските българи Гоце Делчев е следвал по стъпките на Васил Левски.

„Неуморен организатор и всепризнат водач на българите в Македония и Одринско, Гоце Делчев вдъхновяваше, напътстваше и с личния си пример чертаеше пътя към освобождението. С всеотдайността си към делото той печелеше умовете и сърцата на поробените, които само за няколко години се преродиха в могъща революционна организация“, посочи Радев.

Той припомни, че житейският път на Гоце Делчев е кратък, но се е влял във вечната и универсална борба за справедливост, достойнство и равноправие.

„Името му се превърна в символ на стремежа към свобода, човешки и граждански правдини. Гоце Делчев вярваше непоколебимо, че единствено честта може да събира, да побратимява и да обединява по дългия път към свободата. Затова той успя да наложи своите идеи, своята вяра и да постигне целите си“, каза Радев.

„Днес имаме свободна България. Но днес всеки, който твърди, че е вложил Гоце Делчев в темелите на държавността си, нека не изтъква броя на портретите и паметниците, а има силите да следва идеалите на Гоце Делчев. Нека неговото верую намери своето безкомпромисно място в обществения живот и ежедневието на гражданите от Балканите. И ако днешна РС Македония претендира, че следва заветите на Гоце Делчев, защо не намира сили да включи в Конституцията си неговите сънародници, за чиято свобода той пожертва живота си“, призова президентът Румен Радев.

Той вярва, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, за да може неговите завети да продължат да ни обединяват. „Защото идеалите разцъфват само тогава, когато се напояват с истината, когато над тях грее слънцето на достойнството на истинските човешки ценности, когато всеки човек може да живее живота си свободно и независимо“, подчерта Радев. /БГНЕС