Радев: Ясен е съставът на служебното правителство, но ще го обявя утре

Президентът Румен Радев заяви, че е готов със състава на служебното правителство, но той ще бъде официално обявен утре.

Румен Радев отказа да даде оценка за работата на 46-ия парламент, но сподели, че партиите в него не винаги са мислили първо за България.

"Оценката за участниците от разигралите се събития на територията на Народното събрание ще бъде дадена от българските избиратели на изборите. Важна е оценката на гражданите. Трябва първо да се мисли за България, а това не винаги беше на преден план", каза Радев, цитиран от БНР.

Държавният глава участва в тържественото откриване на новата учебна година в ОУ „Христо Смирненски“ в Пазарджик.

"Българското училище не е само храм на знанието. Това е свято място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности", заяви Радев при тържественото откриване на учебната година. Той посочи, че неслучайно е отговорил на поканата да гостува в училището, тъй като то е най-старото в Пазарджик, открито още през 1823 г. от епископ Дионисий.

Днес училищният звънец ще огласи цяла България и нашите деца отново ще прекрачат прага на училището, за да поемат по светлия път на познанието. Поколения жадни за просвета българи предават този завет на своите деца, каза президентът пред учениците и учителите в ОУ „Христо Смирненски“. Той отбеляза, че най-вълнуващ е денят за първокласниците и техните родители.

Президентът открои важната роля на българския учител за това да насърчава децата да се стремят към знания, към новото и непрекъснато да се самоусъвършенстват. „Много се радвам, че имаме такива учители и с общи усилия водим нелеката борба нашите деца да бъдат в клас“, подчерта държавният глава. По думите му само така образованието може да постигне своята голяма цел – не само да дава знание, а и да възпитава и да изгражда личности.

Без вашите усилия българската духовност и нашето бъдеще са просто немислими, обърна се Румен Радев към учителите и добави, че подкрепата на родителите към децата също е важна за успеха на образованието. „Нека новата учебна година ви донесе много знания и много нови приятели“, каза още държавният глава пред учениците в ОУ „Христо Смирненски“ в Пазарджик. /БГНЕС