Радев: Бъдещето на Косово е в ЕС

България ще бъде ангажирана с мира и стабилността на нашия регион. Ще продължим да бъдем щит пред всякакви заплахи. Това заяви президентът Румен Радев по време на съвместни изявления с косовския президент Вьоса Османи, предаде репортер на БГНЕС.

България подкрепя активните усилия на Косово да се изгради като модерна държава. Обсъдихме европейската перспектива на Косово. За нас бъдещето на Косово е в ЕС. Приветстваме солидарността на Косово по отношение на позицията на ЕС спрямо войната на Русия в Украйна. България подкрепя усилията на Косово за членство в Съвета на Европа, каза Радев. Той подчерта, че България продължава да полага усилия за укрепване на сигурността на Балканите. Общо изразяваме подкрепа за народа на Украйна. Благодарение на усилията на България има стъпки на ЕС за смекчаване на енергийната криза в региона. Страните от Западните Балкани трябва да докажат своята привързаност към ценностите на ЕС. Важно е и добросъседството. Договорихме се за сформиране на работна група за разрешаване на проблемите и предизвикателствата в енергийната област. Ще окажем необходимата помощ и на Косово, посочи още Радев.

Гражданите на Косово с българско самосъзнание да получат равни възможности с останалите граждани на Косово. Очакваме Косово да намери механизмите за защита на правата на българите. Благодаря на президента Османи за поетия ангажимент да работим за това, добави президентът Радев.

От своя страна президентът на Косово Османи заяви, че разглеждат България като партньор и съюзник. Разчитаме една на друга в Европа. Косово минава през различни реформи за засилване на върховенството на правото, посочи Османи. /БГНЕС

Тагове: