Радев: България активира механизма за макропомощ на ЕС и РС Македония ще получи 80 млн. евро

България като отговорен съсед и член на ЕС активира механизма за макрофинансова помощ на ЕС и президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че РС Македония ще получи 80 млн. евро за доставка на ел. енергия по този механизъм. Ние сме готови да я осигурим. Това заяви президентът Румен Радев на въпрос на специалния пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев.

Обсъдихме с президента Санду и възможностите да се активира този механизъм и за Молдова и ние сме готови да сътрудничим, подчерта Радев. България е третият нетен износител на ел. енергия в Европа. Около 2000 мегавата всеки ден, уточни президентът.

България постигна значителен успех в диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Установихме силни газови връзки със своите съседи и дялово участие за терминали на втечнен газ. Последният търг за доставки на газ бе прозрачен и открит, свали заедно възможностите за връзка, свали два път цената на газа, каза Радев.

Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. От друга страна имаме Трансбалканския газопровод, който осигуряваше газ през Молдова от север на юг. Сега чрез реверсивни възможности можем да доставяме газ от юг на север през Гърция, България, Румъния към Молдова. Имаме отделно и междусистемна газова връзка между България и Румъния. Така че тук с подписването на това споразумение протягаме ръка към Молдова и нейния народ в трудно положение, подчерта Радев. Това е проявата на солидарност и общ подход към кризата, за да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките. Това значи по-ниски цени, сигурност на доставките, посочи още президентът.

На въпрос на БГНЕС за подкрепата на Молдова за българските общности там, президентът Санду отговори, че тяхната подкрепа се изразява в това, че се грижат за повишаване на стандартите на обучение в университета. Настояваме за борба с корупцията и внедряването на по-високи стандарти на живот и добрите практики на живот, което ще има отражение и на българската общност в Молдова, каза Мая Санду.

По-рано президентът Радев заяви, че 60 на брой - това е внушителна цифра споразумения, които са спомогнали да задълбочим нашето приятелство и сътрудничество от взаимен интерес.

Искам да поздравя Вашата страна за получаването на статут за кандидат-член на ЕС. България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да помага и сътрудничи в процеса на европейска интеграция, допълни Радев. Извървяхме нашият труден път към членство в ЕС, знаем какви усилия са нужни и какви реформи трябва да се правят, и сме готови да споделим нашия опит с Вас. България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова. Имаме и още една обща европейска тема: само след седмица България ще предаде на Молдова председателството на Централноевропейската инициатива, добави президентът.

Обща е оценката и тревогата ни, че заради войната в Украйна нашите две страни са изправени пред сериозни изпитания: не само за нашата сигурност, но и за нашите икономики и социални системи, заради прекъснатите доставки, растящата инфлация, високите цени на енергоносителите. Можем да противостоим на тези предизвикателства само ако сме солидарни. Подписването на газовото споразумение днес между двете страни е стъпка в тази посока. Макар през последната година стокообменът между двете страни да се повиши значително, потенциалът му е много по-висок, затова обсъдихме и перспективите за задълбочаване на инвестициите в земеделието, високите технологии, транспорта.

С Румъния работим много активно за изграждане на нови мостове над Дунав, което ще се отрази и на свързаността ни с Молдова, съобщи Радев. Важно е да продължим да развиваме и нашето отлично сътрудничество в областта на образованието, науката и културата с Молдова. Изключително важен и градивен елемент за нашите двустранни отношения е и нашата българска общност в Молдова. Оценяваме високо усилията на президента Санду - като бивш образователен министър, за увеличаване на часовете по български в училищата, за съхраняване на националната и културна идентичност на тази общност. Обнадежден съм от днешните ни разговори, че ще продължим да работим усилено и да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички решение за статута на Тераклийския университет като културно-образователен и духовен център на българската общност. Стремим се той да има иновативни специалности, така че младите хора, които го завършват, да намират реализация и да допринасят за развитието на Молдова по най-добрия начин, каза още Радев. Каня Санду в България, за да задълбочим сътрудничеството между България и Молдова и да задълбочим приятелството между нашите народи, завърши Радев.

Вашата визита маркира 30 г. от момента на установяване на дипломатическите отношения между Молдова и България. Това заяви Мая Санду, президент на Молдова.

От 200 г. Молдова е родина на българска общност. Нашето духовно наследство способства на духовното богатство на цялата държава. Нашата цел е да бъдем единни и да построим заедно бъдеще, което да бъде мирно и проспериращо. Каквито и да са етническите ни корени каквито и да са политическите ни убеждения, ние всички сме част от Молдова и срещаме еднакви трудности и ги срещаме солидарно. Нашето бъдеще е в ЕС, близо до България и европейските държави, каза Санду. Единството е важно и за да отговорим решително на войната на Русия срещу Украйна. Ние предоставихме на украинските бежанци подслон, твърдо уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Украйна не признаваме незаконната анексия на нейните източни територии. Русия трябва да се изнесе от Украйна, добави Санду. Не съществува съмнение, че енергийните ресурси се използват за оръжие, за да омаловажат нашата държава, каза Санду.

България и Молдова подписаха газово споразумение между Булгартрансгаз и Енергоком. Молдова подаде заявление за присъединение към ЕС. Приветствам ви в столицата на държава-кандидат за ЕС, благодаря, че имате увереност, че ние ще можем да изпълним стъпките за европейската интеграция.

Искаме една по-близка кооперация в образованието и културата и можем да я реализираме, включително чрез явно участие на етническите българи в Молдова, добави Санду.

САЩ отговориха на нашите постоянни искания и вкараха в списък много корумпирани лица, които ограбиха държавата и омаловажаваха демокрацията при нас. Това е доказателство, че последователността дава резултати. Ще продължаваме да се борим с корупцията, каза още Санду. /БГНЕС