Радев: България търси гаранции при разширяването

България търси гаранции при разширяването на Европейския съюз с РС Македония. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

„Най-важната задача е възстановяването на пълноценния диалог на всички нива между София и Скопие“, каза Радев. Той подчерта, че португалското председателство и лично президента Марсело Де Соуза могат да съдействат за намиране на конструктивен подход.

„Този подход трябва да се базира на зачитане на вижданията и проблемите на страните за които говорим, и за уважение на техните позиции. Базирайки се на този подход, аз виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на съответните пътни карти, на съответните документи и отношение на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции за нас, най-вече, за да сме убедени, че процесът на разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим“, каза Радев.

По отношение на това дали Скопие изпълнява изискванията, има цял списък от формални изисквания, посочи президентът. Според него трябва да се работи за това младите хора в двете страни да не се мразят.

„Когато сформирах служебното правителство поставих задачи на служебните министри на туризма, образование, външни работи да мислят как да съберат нашите млади хора заедно. Вместо да изплащаме мерки, за да държим туризма жив, държавата да даде пари на тези хотели, които ще дадат пълната издръжка на деца, ученици както от България, така и на нашите приятели от РС Македония“, каза Радев и добави, че е споделил тази идея с македонския президент Стево Пендаровски при съвместната им визита в Рим.

„Това ще бъде изключително важна стъпка, която ще отвори вратите на нашите две страни към едно устойчиво и стабилно бъдеще. В него ще имаме приятелство не на документи, не на декларации, а реално приятелство и уважение на хората от двете страни от границата“, добави Радев.

Президентът отбеляза, че България има най-голям интерес от интеграцията на нашите съседи в ЕС. Той благодари за огромните усилия, които бяха положени и от португалското председателство за възстановяване на диалога, но подчерта, че на разширяването не трябва да се гледа механично.
„Разширяването не е спринт, при който ние трябва да финишираме в точно определено време. Това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес“, каза Радев. /БГНЕС