Радев: Борисов не посмя да излезе от създадения от него илюзорен свят

Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и единна гражданска позиция, заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Радев откри представянето на първата част на Националния стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава, ръководен от социолога проф. Александър Маринов.

„С обявяването на този съвет подчертах, че той е призван да изработи и представи алтернативи на институционалния блокаж и идейния застой, обхванал страната“, каза Радев в началото на заседанието на съвета. Според него страната ни се намира в исторически момент, защото гражданите са излезли от „апатията и хипнозата на пропагандата“ и открито и без страх „изричат истината за превзетата държава“.

„Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията, когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт. Българите все по-често си задават въпроса какво трябва да направим оттук нататък, така че да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа, да гарантираме демократичното развитие на обществото и излизане от демографската криза“, смята Радев.

„Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза“, продължи президентът с критиките към управлението, което, според него, е върнало историческия часовник на България към времената от зората на Прехода.

Президентът поясни, че представеният днес първи етап на Националния стратегически документ, който предвижда анализ на актуалното състояние на страната, е необходим, защото ще помогне да градим реалистични планове за бъдещето. „Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят. Вчера отново заяви, че в последните 3 години България била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни, по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата“, завърши изказването си държавният глава. /БГНЕС