Радев: България трябва да изработи национална позиция за Македония

Приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, устойчивото развитие на Източна Европа. България винаги е подкрепяла европейското развитие на съседката ни. Но поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие.

Това каза президентът Румен Радев след като проведе консултативна среща с премиера и членове на правителството, на която са направили преглед на двустранните отношения със Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес, заяви президентът Радев. По време на срещата президент, премиер и членове на кабинета са постигнали съгласие за такава национална позиция.

Радев отбеляза, че въпреки огромните усилия на България съвместната комисия по исторически въпроси не е постигнала особени резултати.

Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС, заяви още държавният глава.

Такава една позиция следва разбира се да бъде представена пред българския парламент, каза той.

Президентът добави, че трябва да има и ясни и открити условия, при неизпълнението на които да не се дава ход на следващите етапи на преговорния процес. Това трябва да бъде ясно при старта на преговорния процес за Северна Македония, заяви той.

На днешната среща поставих на масата и въпроса за еърполисинг – имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, така че да поеме своята част от отговорността. За това нещо имаме и средства и възможности, каза президентът. /БГНЕС