Радев: Членството в ОИСР е стратегически приоритет за България

В България работим от няколко години за приравняване към стандартите на ОИСР. В момента сме в процес на преместване и преминаване към следващо равнище, надявайки се, че България ще се присъедини към организацията като пълноправен член.

Това заяви генералният секретар на ОИСР Матиас Корман, който е на посещение в България. Днес той се срещна с президента Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Вярваме, че можем да допринесем за реформи в България, вярваме, че България може да допринесе в ОИСР, каза още той.

Президентът Румен Радев посочи, че това е първата визита на Корман в София. “Благодарих на Корман за подкрепата и неговият значим принос за отблокиране на процеса на разширяване на организацията. За България членството в ОИСР стратегически приоритет. България активно сътрудничи с организацията в различни инициативи. Ние имаме амбицията и готовността да допринасяме за намирането на решения от глобалния дневен ред, каза още Радев.

Държавният глава обясни, че в днешната сложна геополитическа ситуация е изключително важно да имаме силна общност от държави, които отстояват многостранната дипломация, каквато е и ОИСР.

“Най-важното да нас е, че процесът на членство ще ни даде шанс да осъществим необходимите реформи, да създадем по-добър бизнес климат, да ускорим икономическия растеж, да имаме много по-голяма амбиция за високи стандарти. Да имаме повишаване на стандарта и качеството на живот на българите, това е истинската ценност.”, каза още той.

Радев поздрави и служебния кабинет.
“Наред с овладяването на редица кризи, наред с огромната работа по подготовката на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, правителството успя с много усилия да финализира първоначалният меморандум, който предстои да бъде утвърден от МС и изпратен към ОИСР./БГНЕС

Тагове: