Радев: ДАНС не е боксова круша

Има дълбоко непознаване същността на работата на ДАНС, когато се освети някой агент не означава веднага изгонване от страната. Трябва да се установи кои хора е вербувал, да се установи мрежата, когато се експулсира всички усилия отпадат за разкриването на истината ако има такава агентурна мрежа, заяви президентът Румен Радев, предаде кореспондентът на БГНЕС.


Хората явно не познават характера на службата, които правят такива действия.

Единствената цел за реформи на службите е т. нар тяхно подчиняване за да не може никой да противостои. Такива действия се прикриват зад шумни декларации, и реално ни отдалечават от ЕС и НАТО. Хора, които снемат документи с гриф секретно и ги разпръскват по разни сайтове и които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона, подчерта Радев. Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Досега не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. Призовавам за повече професионализъм и повече национално отговорно отношение за националната сигурност, коментира Радев. ДАНС е важен елемент от националната сигурност, ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици и когато атакуват по невеж начин ДАНС, службата е длъжна да се защити, обясни още Радев.

За Шенген, Радев каза, че има много действия, които трябва да се свършат по отношение на Шенген. Неслучайно повдигам тази тема от миналата година 3 пъти, с настояване да започне това разглеждане. Интензивна работа имаше на всички нива, произнесоха се и ЕС, и Съветът на ЕС, всички евроинституции, много системна работа на дипломатическо и всяко ниво, постигнахме ангажимент за октомври месец тази година, поне най-късно до края на годината. Ще се радвам ако правителството с по-активни действия навакса темпото на служебното правителство, уточни Радев. /БГНЕС

Тагове: