Радев: Двустранният протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за нашите интереси

Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване миналата година с ясна позиция и аргументация.

Позицията, която споделих вече е ясна и нашите европейски партньори осъзнават позицията, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само двустранен между България и РСМ, а да се издигне на ниво ЕС. Това заяви президентът Румен Радев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Въпросът за правата на македонските българи вече е заложен в преговорната рамка. Българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в конституцията не е победа, а крачка по пътя на интеграцията. Истинската защита на българските интереси, на нашето културно историческо наследство на реабилитацията н жертвите и прекратяване на процеса на деморализация зависи от съдържанието на двустранния протокол, добави Радев.

Към момента предлаганият двустранен протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси като действия, механизми и срокове и критерии. Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран самата преговорна рамка се обезсмисля, тя е рамка, каза Радев. Призовавам Министерски съвет да не се крие зад НС, той е водещата институция и очакваме да вземе ясни и отговорни решения, подчерта Радев.

Обръщам се към политиците в РСМ: време е за политическо лидерство и да се носи отговорност в името на бъдещето, защото пътят към Европа е път напред, а не назад, категоричен е президентът. /БГНЕС

Тагове: