Радев: Европейският път за РС Македония минава през София

Заедно с президента на Република Северна Македония не само ще отдадем почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, но ние ще пътуваме заедно в един самолет. С президента Пендаровски ще заявим нашата ясна, взаимна и политическа воля, че ще развием отношенията между нашите две страни в дух на доверие, приятелство и добросъседство.

Това заяви президентът Румен Радев пред медиите днес по повод съвместното отдаване на почит пред делото на светите братя в Рим на 27 май, предаде репортер на БГНЕС.

Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери, каза президентът пред журналистите днес. По думите му към България има огромно внимание. „Няма да казвам думата натиск, но нека не забравяме – България е страната член на Европейския съюз. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС. Най-важното е да не се допуска в съюза да бъдат внесени нови проблеми”, заяви президентът.

Според него начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от Република Северна Македония минава преди всичко през София. „Ние трябва помежду си – спокойно, откровено и доброволно – да седнем и да решим нашите двустранни проблеми”, каза още Румен Радев.

Президентът, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и членове на правителството взеха участие в официалното честване на 24 май пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Нека днес отдадем почит на всички хора на словото, творци, книжовници, които през вековете създаваха българската държава на духа. Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и разпръскват тъмата на подмяната, заяви Радев и посочи, че имаме повод за оптимизъм. България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност.

Нека не политизираме днешния най-светъл български празник, отговори президентът на въпрос относно освобождаването на шефовете на службите. /БГНЕС