Радев: Футболът е огледало на състоянието на държавата

Не трябва да съдим за футбола като някакво единично отделно явление от държавата. Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е и управлението на българския футбол. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това.

Така президентът Румен Радев коментира двубоят България-Англия, след който последва оставката на президента на БФС Борислав Михайлов и влизането на ГДБОП в сградите на футболния съюз, предаде репортер на БГНЕС. Радев направи коментара си след като поднесе венец пред Паметника на българския летец по случай празника на авиацията и Военновъздушните сили.

„За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата федерация, както са изискванията на ФИФА и УЕФА. Това не трябва да се допуска. А това стана практика. И за много други институции, уж независими от държавата. Мисля, че със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете“, коментира президентът и добави, че нито една федерация няма охранителни и разследващи функции и не може да изземе функциите на органите на реда и държавата.

Според Радев, искането на оставката на Борислав Михайлов с тези аргументи е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят.

„Крайно неприятно е България, която спаси 50 000 евреи и не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта, в най-ужасното време за Европа, да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем. Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство“, заяви той и добави, че докато политици си позволяват да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължат.

Попитан как ще коментира вчерашното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, Радев заяви, че няма да коментира съдебното решение от позицията си на президент.

„Искам да призова никой, било то отвън или било вътре в системата да не се меси в работата на съдебния състав“, призова президентът. /БГНЕС