Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Аз не съм защитавал Стефан Димитров, аз съм против това зам. -председател на партия да отговаря за изборите в чужбина. Вчера получих това авангардно предложение на Главчев, че иска да е и външен министър, заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.


Посъветвах го, че имаме множество прекрасни дипломати, но в края на деня Главчев ми се обади с това предложение и го посъветвах все пак да проучи повече нещата, още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР. Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, посочи Радев. В понеделник сутринта ще направя последен разговор, ако той държи, аз съм казал, че приемам всички негови предложения, намесих се само, когато нещата излязоха извън контрол. Важно е това правителство да успее, добави Радев, попитан дали ще се съгласи той да е външен министър ако много държи на това. Надявам се Главчев да знае с какво се заема.


На въпрос на БГНЕС за Боташ, Радев каза, че този договор е част от диверсификацията и бе сключен при критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков“ ни остави без газ. Към този договор трябва да се гледа всеобхватно, не само моментната картина, подчерта Радев. Договорът с Боташ е за достъп до терминалите за втечнен газ и пренос през мрежата на Боташ. Въпросът е защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от прекрасните възможности за да продава газ, не просто да транзитираме. Защо по време на ПП-ДБ Булгаргаз се докарва почти до фалит, защо по време и на двете им правителства, в страната ни тръгва газ от една единствена посока. До миналата година консумирахме 3 млрд. куб. м газ, трябва да се види каква ще е тенденцията и как ще се ползва газовата индустрия в енергетиката, добави Радев. /БГНЕС