Радев и НПО обсъждат необходимостта от промени в Конституцията

В четвъртък държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати, предаде репортер на БГНЕС.

Първата подготвителна среща на Румен Радев за необходимостта от промени в Конституцията се проведе на 17 декември с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност.

„Върху Българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази Конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност”, каза Радев на срещата с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност. Той посочи, че в същото време ние не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие. „Успя ли проектът, заложен в тази Конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на Конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв – какви са причините, имаме ли системен проблем?”, заяви президентът. Затова, по думите му, оттук произтича и самият дебат, който иска да отворят. "Първо – трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в Конституцията на Република България? Ако обсъждаме – защо и в какъв обхват?, посочи тогава държавният глава. /БГНЕС