Радев: Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала

България трябва задължително да развива ядрената си енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по различните параметри. Това не се случва. Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала", каза държавният глава Румен Радев , предаде репортер на БГНЕС.


По темата “Лукойл” държавният глава коментира: “Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди “Лукойл” най-сетне да регистрира своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 млн.лв. корпоративен данък, как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат?”, запита държавният глава.

Според него при отпадането на дерогацията има риск и от дефицит и от повишени цени. “Ние разчети така и не видяхме. Не видяхме и аргументирани разчети и модели за Закона за енергетиката касаещи пряко толкова важен въпрос”, уточни той и посочи, че това е била причината да върне закона в НС за повторно разглеждане.

“В несекващите караници за влияние, пари, постове, управляващите забравят най-важното, че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса си върху проблемите на обществото”, каза още Радев. /БГНЕС