Радев: Има нови хора в енергетиката, но къде са резултатите

Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат. Това заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев призова за предсказуемост на цените за енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на индустрията ни.

Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив след посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“. Държавният глава обсъди с ръководството на предприятието необходимостта от навременни и работещи мерки за справяне с високите цени на енергийните ресурси и трудностите пред бизнеса на международните пазари.

След срещата президентът заяви, че не може в условията на остра енергийна криза да изоставим енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия. По думите му са необходими навременни, адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика, защото от това зависи конкурентоспособността на бизнеса ни, на който страната ни разчита.

„Времето за анализи и добри намерения изтече - чухме ги. Чакаме резултати“, допълни Румен Радев. Той посочи, че и гражданите, и бизнесът следят действията на правителството за компенсаторни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ. По думите му, кабинетът е назначил нови хора в ръководството на енергийния сектор, но хората не усещат резултатите.

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари“, посочи президентът и акцентира върху трудностите пред малките и средни предприятия.

Президентът отбеляза и нуждата от неотложни законови промени, за които са призовали и от ръководството на металургичната компания. Според Румен Радев трябва да се направят нормативни изменения, които да гарантират по-добро функциониране не само на българската независима енергийна борса, а и за предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция в страната, като цените не се формират само на базата на механизма „ден напред“. Бизнесът се нуждае от ясни ангажименти, без законови промени това няма как да стане, допълни Румен Радев.

В отговор на въпрос за АЕЦ „Белене“ президентът заяви, че категорично България има бъдеще като ядрена държава, затова е необходимо възможно най-бързо да се вземе решение по темата. „В проекта са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не може да оставаме в това положение с непрекъснато отлагане и изчакване“, каза Румен Радев и посочи, че на фона на държави без опит в ядрената енергетика, които в момента трудно изграждат нови ядрени мощности, България не може да си позволи лукса сама да се откаже от потенциала си и направените инвестиции. „Ние имаме и човешкия капитал – хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност, и е престъпление да се откажем“, допълни Румен Радев. Той посочи, че заедно с други европейски държави България е постигнала успех с решението Европейската комисия да обяви ядрената енергия за чиста, но в същото време се налагат високи изисквания към инвестициите. „Зелената сделка е бъдещето, но трябва поне десетилетия напред инвестиции в базови мощности, а най-чистата такава е ядрената енергетика“, допълни Румен Радев. /БГНЕС