Радев: Има скрито управление по сценарий от записа

Ясно е, че диалогът е необходимост, но той следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни, а не преследване на котерийния интерес.


Това заяви президентът Румен Радев по повод обвиненията на премиера акад. Николай Денков, че президентската институция отказва да работи с правителството, предаде репортер на БГНЕС.

"Всички тези красиви опорки, зад които се прикрива в момента управлението, всъщност, отзад виждаме тъмните идеи, тъмният сценарий на записа", каза държавният глава, според когото в момента има скрито управление по сценарий от записа, който Радостин Василев разпространи.

Сценарий, по думите на президента, който има за цел постигане на користни цели с цената на тежки, деструктивни компромиси на нарушаване на базови европейски принципи и ценности, на опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и на безнаказаността, политическо избелване.

"Аз няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси", категоричен е той.

Радев добави, че не той, а управляващите в момента са обявили война на президентската институция именно в този запис, още преди да са получили властта.

"В момента те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство, в същото време настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не бъде коректив за каквито и да е безчинства на властта", подчерта той.

Президентът добави, че "не разбира такова лицемерие".

Радев коментира и как ще се отрази на българката енергийна система ако се стигне до продажба на нов собственик на "Лукойл Нефтохим" така: "Трябва да зададете този въпрос на хората, които обявяват в чужди медии, всъщност, какво планират. Виждаме, че тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно, без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос, без анализ за евентуални процеси и последствия."

Държавният глава е категоричен, че управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, изобщо на националната ни енергетика и икономика.

Във връзка с транзитните такси на газ и позицията на Сърбия и на Унгария, президентът посочи, че на 19 октомври е Ден на българо-унгарското приятелство, приет с решение на двата парламента през 2016 г. "И това разсипаха. За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи, при положение, че посягат на страна-член на Европейския съюз, съюзник и партньор в НАТО и в ЕС, страна, с която ни свързват дълбоки културни и исторически връзки, и която е един от основните инвеститори", отбеляза той.

Радев добави, че примирението в обществото с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън. "Да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави. Това решение ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз" и неговия фалит и тук ние трябва да получим отговор от управляващите кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси", заключи президентът. /БГНЕС