Радев иска ефективно управление, а не сделка; ПП готови за преговори с всички самостоятелни депутати

Търсим обединение около национални приоритети с надеждата да се оползотвори последния мандат. Явно след прокарването на нови червени линии това няма да е лесно, но политиците са в НС по волята на българските граждани, и очакват компромиси, за да се решават техните проблеми. В условията на глобална криза проблемите се увеличават, в условията на липсата на газ се очертава тежка зима. Пътищата може да останат без поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 млрд. лв. дълг.

Това каза президентът Румен Радев при посрещането на представителите на „Продължаваме промяната“ в президентството, предаде репортер на БГНЕС.

Днес президентът провежда консултации с всички парламентарно представени политически партии, след което ще прецени на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

„За да се справим с всичко това, ни трябва работещ парламент. Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни необходимите реформи“, подчерта Радев.

„Много е важно да чуя днес позициите на всички парламентарни партии за решаването на тези кризи, и има ли според вас потенциал 47-ото НС да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък; и много важно специално за вас – готова ли е ПП да подкрепи правителство с мандат на друга политическа сила. Вие сте най-голямата политическа формация в настоящата политическа коалиция и от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това НС ще може да се случи“, каза още той.

Премиерът в оставка Кирил Петков, Асен Василев, бившият шеф на НС Никола Минчев и Андрей Гюров са представителите на „Продължаваме промяната“ при държавния глава.

Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Уверявам ви, че част от най-страшните сценарии, които се чертаят от политическите анализатори, са и за вкарване на допълнителен страх в обществото, защото азерският газ потече, и ще е на 1/3 от цената на досегашните доставчици. От вчера индустриалното ни производство е с пълен рекорд в ЕС. Да, има и инфлация, но тя е привнесена отвън. На фона на всички тези кризи правителството се справя много добре, но ние осъзнаваме, че политическа криза сега трябва да се избегне на всяка цена. Ние сме тук да заявим, че ще бъдем максимално диалогични и ще направим всичко възможно да има България работещ парламент и работещо правителство. Единственото, на което не сме готови, е да дадем всички средства на шепа хора, които реално да ограбят населението. Това каза премиерът в оставка Кирил Петков.

„И от Вашето решение зависи при кой ще отиде третия мандат. Очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще го дадете, и ако е при наши сегашни коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност“, каза той.

На въпрос на президента дали ПП са готови на диалог с всички партии от сегашната коалиция, Петков отговори: с абсолютно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента. Ако изберете наш коалиционен партньор, сме готови да подкрепим тези разговори, допълни Петков. /БГНЕС