Радев: Изследователите ни в Антарктика отварят вратите към знанието

Вече повече от три десетилетия българските изследователи и учени отварят вратите към знание, което може да е ключово за бъдещето на света. Това заявява президентът Румен Радев в поздравителния си адрес към членовете на 29-ата Българска антарктическа експедиция. Церемонията по връчването на националния флаг на българските антарктици се проведе в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в която участва секретарят на президента по вътрешна политика и гражданско общество Николай Копринков, който е и участник в 17-ата Българска антарктическа експедиция.

В поздравителния си адрес Румен Радев откроява голямата значимост на българската полярна база в Антарктика „Св. Климент Охридски“, която всяка поредна наша експедиция пази и развива. „Макар и далечна, онази малка България повече от всякога е извор на надежда и вяра, че границите на човешкия интелект са съизмерими единствено с мечтите ни за по-добър живот“, посочва държавният глава.

По думите на президента единствено сътрудничеството между нациите е ключ към успеха в изследването на Ледения континент. „Вярвам в мисията Ви и в стратегическото значение на вашия труд. Нека българското знаме продължава да се вее над Антарктика!“, заявява още Румен Радев и подчертава, че в лицето на президентската институция полярниците имат верен партньор.

Председателят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев получи както националния флаг, така и икона на Св. Иван Рилски, дарение от държавния глава за българския православен параклис на о. Ливингстън.

Заради пандемичната обстановка всички 29 държави с полярни програми, поддържащи бази в Антарктика, съкращават значително своите дейности. Съставът на Българската полярна експедиция тази година е намален на 6 души, водени от командира Йордан Тодоров, на когото проф. Пимпирев предаде националния флаг. Планираните дейности на експедицията тази година са свързани основно с подготвителни работи за строителството на новата научна лаборатория в българската база и събиране и анализ на данните, записвани през зимния сезон от уредите в околностите на базата. Полярниците заминават утре за Пунта Аренас, Чили, от където с испанския кораб „Сармиенто де Гамбоа“ ще отпътува за Антарктика. Експедицията планира да се завърне в България в началото на месец април.

Проф. Христо Пимпирев изрази удовлетворението си, че въпреки трудностите, българският национален флаг ще се вее над Антарктика за 29-ти път. „Надяваме се, че на следващата експедиция България ще се опита да изпрати и свой кораб, който да стигне до Ледения континент“, отбеляза проф. Пимпирев. „Работата в Антарктида е един пример за бъдещото развитие на човечеството. Там няма войни, а приятелство и сътрудничество в науката“, посочи още председателят на Българския антарктически институт.

На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Аржентина, Бразилия и Португалия, с които България си сътрудничи в изследването на Ледения континент. /БГНЕС