Радев към български учени: Подобрявате качеството на живот в България и ни прославяте зад граница

За мен е особено удоволствие днес да удостоя шест бележити българи, които се ползват с особено обществено доверие и уважение. Постигнатите от тях резултати не само подобряват качеството на живот на хората в държавата, но утвърждават качеството на родината зад граница.

Това каза президентът Румен Радев, който удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени, предаде репортер на БГНЕС.

Радев връчи орден "Стара планина" – първа степен на проф. Камен Велев за заслуги в областта на техническите науки в България.

Проф. Атанас Куртев беше удостоен с орден "Стара планина" – втора степен за принос в областта на културата и изкуството.

Проф. Петър Делев, проф. Стефан Костянев и адвокат Даниела Доковска бяха удостоени с ордени "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие.

Проф. Делев получи ордена за заслуги в областта на античната история и тракологията, проф. Костянев за принос в развитието на медицинската наука и образованието, а адвокат Доковска за особено значимите ѝ заслуги за развитието на правната наука и юридическото образование.

Проф. Божидар Божинов беше отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – първа степен за дейността му за развитието на образованието, науката и строителното дело в България.

"С труда си те допринесоха за напредъка на България и за научното израстване на поколения специалисти в разнородни области", отбеляза държавният глава и добави, че постигнатите от тях резултати не само подобряват качеството на живот на хората у нас, но и утвърждават престижа на нашата родина зад граница.

"Позволете ми днес да изразя своето дълбоко уважение към техния всеотдаен труд за издигане на още по-високо равнище на българските наука и образование, духовност и култура, за развитието на медицината, за възхода в областта на човешките права и техническите науки, за внедряването на нови научнообосновани норми и стандарти, водещи до по-високо качество и сигурност на строителството в България", подчерта Радев.

Държавният глава се обърна към отличните с думите, че днешната церемония е израз на признателност на цялото ни общество за постигнатите от всеки един от тях резултати. "Те са не само забележителен български принос към науката и образованието в сферата на медицината, историята, културата, правото, химията и строителството, но те са и мощен импулс за напредък, благодарение на вашата посветеност, упорит труд и всеотдайност", заяви той.

"Вярвам, че вашите отговорно отношение към развитието на страната ни, към изграждането на знаещи, можещи, здрави и духовно извисени млади хора, към създаването на условия за реализация тук, у нас, ще продължи да ви свързва и обединява и ще бъде важна цел за всички ваши многобройни и достойни последователи", заключи президентът.

От името на всички наградени, проф. Камен Велев изрази благодарност за удостояването им с най-високи държавни отличия, които са признания за дългогодишната и неуморната им дейност за развитие на образованието, науката и културата. "Надяваме се, че, макар и с малко, всеки, според своите сили и способности, е допринесъл за изграждането на едно по-модерно, по-справедливо и по-солидарно общество", каза още той. /БГНЕС