Няма пряка заплаха за сигурността, но има опасност от мигрантски натиск

Към момента няма пряка заплаха за сигурността на страната ни, но е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност. Конфликтът между Израел и Хамас увеличава риска от нелегална миграция към България. Правителството действа правилно и свърши голяма част от задачите си.

Това са основните акценти след Консултативната среща при президента, на която бяха обсъдени заплахите и рисковете пред националната сигурност, предаде репортер на БГНЕС.

.

Има опасност от засилен мигрантски натиск

„В резултат на изнесените доклади от службите се обединихме около позицията, че към момента няма заплаха за сигурността на страна ни, но остават предприетите мерки за превенция на риска”. Това заяви президентът Румен Радев .

„Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурността след случващото се в Израел, Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани“, каза Радев.

Държавният глава посочи, че анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показват все по-широкото прилагане на технологии за гражданска употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура.

„Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи“, посочи той.

Според него новите заплахи налагат придобиването на нови адекватни способности, с които трябва да бъде отговорено на тези нови заплахи.

Радев обясни, че придобиването и използването на високотехнологични средства за придобиване на достоверна информация остава приоритет.

„Противодействието на засиления мигрантски натиск изисква надеждна защита на българската граница. Това изисква придобиване на нови технически системи за наблюдение, повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа на граничните ни пунктове. Изисква се продължаване на работата с ЕС за по-голяма подкрепа”, каза Радев.

Той подчерта, че за развитието на съвременните способности критично важни стават системите за киберотбрана.

„Трябва максимално да развиваме отбранителна наука и икономика. Ние имаме общото разбиране, че тази задача трябва да се ускори. Наред с продължаващата реализация на големите проекти имаме общото разбиране за нуждата от нискобюджетни проекти, които да ни дават информационно превъзходство и асиметрично предимство. Тази среща е началото на много други, защото средата за сигурност изисква обединяване на всички институции. Вярвам, че консенсусът, който постигнахме днес, ще намери прием в институциите и обществото”, каза президентът.

Радев поздрави българското правителство за бързата реакция при евакуацията на нашите сънародници от Израел.

Заедно институциите ще търсим решение на проблемите

„Очерта се ясно, че по отношение на мигрантската криза, ситуацията около изваждането на българите от Израел, правителството е свършило голяма част от задачите си, дори всичките и това е в резултат на усилията на всички ни”. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

Акад. Денков припомни, че кризите не са в резултат на това, което се случва днес в Израел: „Имаме кризи от над година и половина, свързани с войната, която Русия започна в Украйна. Свързани със заплахи за националната сигурност, като спирането на газа. Кризи, които изискваха общо действие на институциите“.

Според него е изключително важно в дискусията да се включат и тези партийни лидери, които са готови да участват в конструктивен диалог.

„Много от решенията зависят от това, какво ще стане в НС. Ще направя всичко, което зависи от мен да продължим разговорите, които започнахме днес, и да запозная резултатите от него с партиите, които подкрепят кабинета“, каза още Денков.

Той припомни, че са проведени две заседания на Съвета по сигурността към МС, в които са участвали и представителите на президентската институция.

„Разговорът не започна по същество днес. Очертаха се дългосрочни задачи, които са останали нерешени през последните години. Ясно е, че едно правителство няма как да реши тези задачи за четири месеца. Разбрахме се, че ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, но да търсим и решения. Те ще изискват системно усилие и основната тежест ще легне върху правителството“, обясни премиерът и добави, че този конструктивен разговор трябва да продължи и то с участието на партиите от НС.

В същото време премиерът успокои хората и заяви, че причината за днешната среща е да се направи България още по-нискорискова за хората в страната. /БГНЕС