Радев: Кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Служебното правителството на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаване на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност.

Това заявява президентът Румен Радев в позиция, изпратена днес. По-рано от Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова също заяви, че частното здравно заведение по никакъв начин не бива да заплашва строежът на държавната детска болница. Междувременно от фондация "Даная" се заканиха, че ще съдят държавата заради решението на кабинета "Главчев".

"Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", заявява президентът Радев в позицията си.

Президентът е категоричен, че с конституционните промени политическите партии и парламентът са поставили служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват.

"Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност", казва Радев. /БГНЕС