Радев към ЦИК: Трябва да се намели броят на недействителните бюлетини

„Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, защото те не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател”. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава се срещна с представители на Централната избирателна комисия. По време на срещата са обсъдени мерките, най-вече подбора, подготовката, обучението на членовете на СИК, една добра разяснителна кампания и особено машинното гласуване, където вотът няма как да бъде подменен или превърнат умишлено след това в недействителен.

„Затова очаквам с организацията, която създавате, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини, особено такива, произвеждани в някои СИК и да направим така че България да стигне едно средно европейско ниво на действителните бюлетини”, каза президентът Радев.

Според него нова задача пред ЦИК е защитата на машинния вот. Той се надява, че тези избори наистина ще бъдат прозрачни. Радев подчерта, че прозрачните избори са залог за демократичните процеси в България.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева подчерта, че независимо от цялото напрежение в обществото, което е нормално в предизборен период, Комисията работи за организирането и провеждането на честни избори. „Участваме вече в много срещи с други органи, ангажирани с тяхното произвеждане, защото изборите не са дело на ЦИК – те са на цялото общество и сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие от другите органи – МВР, ДАНС, прокуратурата, Министерски съвет, разбира се на първо място“, заяви тя.

Стефка Стоева посочи, че вече са приети всички методически указания с изключение само на тези до районните избирателни комисии и указанията за машинно гласуване. До 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините и в предходния ден на изборите те трябва да бъдат доставени в секционните избирателни комисии. „Знаете, че с нарочно свое решение ЦИК определи 3-те хиляди секции, в които ще има машинно гласуване – те са на абсолютно случаен принцип, в цялата страна във всички 31 райони. Така, че ще има и в най-големите, и в най-малките, и в най-отдалечените места, за да видим на практика как работят машините“, добави Стоева.

Въпросът със сигурността на машините е от ключово значение за гарантирането на честността на вота и сертифицирането и одитът на изборните машини ще се извърши с помощта на експерти от БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, беше подчертано още на срещата. Предстоят срещи на ЦИК и с представители на МВР за уточняване на въпроса за транспортирането на изборните машини и тяхната физическа охрана. /БГНЕС