Радев: Коя е вашата родина, г-н Карадай? ; Карадайъ: Лицемерието е най-често използваният инструмент

С остра размяна на реплики протичат вторите консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев с представителите на ДПС. Поводът – гражданството на служебния министър на икономиката Кирил Петков и преждевременното напускане на заседанието на КСНС в понеделник от страна на Мустафа Карадайъ, предаде репортер на БГНЕС.

Доколкото си спомням дневният ред на КСНС не включваше актуализацията на бюджета, отбеляза Мустафа Карадайъ пред президента.

Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база негови заявления в публичното пространство, че е подал заявление за отказ от гражданство, припомни Карадайъ.

Президентът Радев отбеляза, че е имало тема на КСНС за мерки, а те касаят бюджета.

Що се касае до министър Кирил Петков, аз не мисля че е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Защото въпросът за гражданството и да си гражданин на Република България означава не само да имаш паспорт, а да носиш България в цялото си сърце. И когато избухна този скандал, аз веднага срещнах Кирил Петков и го запитах коя е неговата родина и получих абсолютно еднозначен отговор, отговори президентът.

Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина майка, обърна се президентът към Мустафа Карадай.

През юни неговото изявление на срещата с председателя на Великото Национално събрания на Турция предизвика реакции сред българския политически елит и още тогава президентът Радев го призова да преосмисли понятието "Родина" и в какъв контекст го употребява.

Да, г-н президент, моята родина е България и за всички 51 години, които ги имам са абсолютно доказателство за това, посочи Карадайъ.

Надявам се да сте искрен, защото чух друго ваше изявление преди месеци. Това е важно за българските граждани и българската политическа система, отговори Румен Радев.

От своя страна Карадайъ отбеляза, че лицемерието е най-често използваният инструмент през последните години в България.

Отношението към различните и различният аршин за разбирането на Конституцията е факт в момента, каза лидерът на ДПС и се позова на Конституцията.

В негова защита се включи и Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че не може да остане безучастен.

Същият въпрос може да зададем и на бесарабските българи, на молдовските. Всеки етнос, който не живее на територията на страната си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си, съжалявам, че тази лекция трябва да си я четем тук, заяви Йордан Цонев и добави: Кирил Петков нищо не ми е показал, на вас явно вие показал.

Аз бих се радвал да имахте същото отношение, когато други партии нарушаваха и законите, и Конституцията при едно друго управление, отговори президентът Радев и заяви, че в нашата Конституция всички имат равни права и равни задължения без значение религия, етнос и т.н. /БГНЕС