Радев: Копринков всеки ден е в президентството

Подкрепям напълно Димитър Главчев в избора му за който и да е министър. Отговорността е негова. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава благодари на депутатите в Народното събрание, че са взели аварийни мерки за прекратяване на отлива от армията чрез увеличаването на заплатите на военните, но отправи нов призив към депутатите:

Призовавам народните представители със същата стръв, с която се нахвърлиха на договора с "Боташ" да извършват щателна проверка от къде и какъв газ внасяме.

На много от народните представители истината не им изнася. Когато бяха на власт те декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ. След това дойде служебното правителство на Гълъб Донев и нямаше газ, припомни Радев и каза:

Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират търговете за втечнен газ, започнаха да внасят масово руски газ.

Те приеха абсурдната енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор, каза още Радев. Той предупреди, че вероятността от началото на следващата година да не се поднови преноса на газ от Русия през Украйна за Европа, е голяма. Тогава и Австрия, и Унгария ще имат остра нужда от нови източници и маршрути. За да печели България трябва националните интереси да се поставят над партийните и личните, заяви Радев.

На журналистически въпрос дали Кирил Петков и Асен Василев по време на своето управление през 2022 г. са внасяли руска газ през Гърция, президентът отговори: „Вие сам си отговорихте на този въпрос“.

На въпрос за Елена Йончева, която ще приеме номинацията на ДПС за европарламента, Радев каза: Всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре, но и да носи отговорност за своите решения.

Абсолютни слухове и глупости, г-н Копринков всеки ден е в президентската институция, заяви Румен Радев в отговор на въпрос на БГНЕС за агитацията, която Николай Копринков води за "Солидарна България".

Не се поддавайте на манипулации, посъветва Радев. /БГНЕС