Радев: Курсът на новото правителство е да тласка България по-близо до войната

"Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България", заяви президентът Румен Радев.


По думите му основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази войната сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", допълни президентът, цитиран от БНТ.

Според него е в интерес не само на България, но и на Европа незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не захранване на този конфликт с нови оръжия.

"Всеки, който има отговорности и амбиции в сферата на сигурността и отбраната трябва добре да познава и да се придържа към Конституцията и Закона за отбраната и въоръжените сили, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ както във военно, така и в мирно време", коментира Румен Радев.

Той подчерта, че външната политика е споделена отговорност на институциите. /БГНЕС