Радев: Модернизацията на армията не е еднократен акт, а сложен процес на трансформация

На вашето поколение офицери, които днес завършват, се пада честта и отговорността не само да приемете и въведете на въоръжения новите въоръжени системи на видовете въоръжени сили, за които се изразходват огромни средства. Вие трябва да покажете, че модернизацията на Българската армия не е еднократен акт, а сложен, дълбок, всеобхватен процес на трансформация. За нея вие ще трябва да разработите и внедрите нова нормативна база.

Това каза президентът Румен Радев по време на тържественото завършване на випуск „Княз Александър I“ – II смяна на Военна академия "Г.С. Раковски, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес вие прекрачвате в следващия важен етап от вашето кариерно развитие. Убеден съм, че напълно осъзнавате огромните предизвикателства по пътя пред вас и то в динамиката на геополитическите процеси и комплексните заплахи“, каза в приветственото си слово Радев и подчерта, че в тази обстановка, отстояването на националните и съюзните интереси е все по-трудна и все по-отговорна задача.

"Тя изисква високоподготвени специалисти, командири и лидери с широк спектър от съвременни знания и умения. С критично и творческо мислене, с високи нравствени качества и с отвореност към света и ясна визия за бъдещето", заяви още той и поздрави ръководството на Академията за усилията да подобри битовите условия в нея.

Президентът добави още, че разходите за отбрана непрекъснато ще продължат да растат. Той настоя всички да търсят ефикасност и ефективност и максимално оползотворяване на всичко, с което разполага страната ни.

„Да съхраните и развивате традициите на българската военна школа като гарант за запазване и укрепване на висок морален дух, без който и най-съвременното въоръжение губи смисъл. Убеден съм, че успехът ще съпътства тези от вас, които са усвоили най-важния урок на тази академия, че не е достатъчно да се успокоявате със солидната основа, с която напускате академията. Трябва непрекъснато да търсите нови знания“, каза държавният глава и посочи, че да си офицер от Българската армия не е просто професия, а признание и дълг към Отечеството.

Той връчи и дипломите на първенците по успех на Военна академия "Г. С. Раковски".

Дипломи получиха 146 офицери и 160 цивилни студенти студенти, обучавали се в различните магистърски програми от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен” и „Национална сигурност” на факултет „Национална сигурност и отбрана“.

Преди това президентът прие почетния караул. В тържествения ритуал участваха началникът на Академията ген. Груди Ангелов, академичното ръководство на първото висше военно училище. Във военния ритуал участва и гвардейския духов оркестър.

Събитието започна с посрещане на знамето на Военна академия "Г.С. Раковски" и химна на България./БГНЕС