Радев на аудиенция при папа Франциск, с Пендаровски ще почетат Кирил и Методий

Държавният глава Румен Радев заминава на посещение във Ватикана и Италианската република.

Президентът ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. В рамките на визитата държавният глава ще посети светите за българите места.

За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с българската делегация ще пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

На 26 май, в Рим, държавният глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода. По-късно президентът ще участва в официалното откриване на галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица.

На 27 май, държавният глава Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. В базиликата се намира гробът на Свети Кирил. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. По-късно същия ден президентът Румен Радев и президентът на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

В Рим българският държавен глава ще отдаде почит пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица. Румен Радев ще посети и църквата „Св. Павел ала Регола“, предоставена за богослужение на българската общност.

На 28 май президентът Румен Радев ще проведе среща с италианския си колега Серджо Матарела.

В българската делегация за посещенията в Рим и Ватикана са министърът на културата Велислав Минеков, общественици, представители на Българската православна църква, както и на Католическото вероизповедание в България. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В състава на делегацията, водена от президента на Република Северна Македония, са министърът на културата Ирена Стефовска, както и министърът на външните работи Буяр Османи. /БГНЕС