Радев: Надявам се Главчев си дава сметка за щетите, когато изпълнява щенията на своя партиен началник

Надявам се г-н Главчев да си дава сметка за щетите, когато изпълнява щенията на своя партиен началник.


Така президентът Румен Радев коментира предложенията на служебния министър-председател за рокади в изпълнителната власт, предаде репортер на БГНЕС.

Радев припомни, че когато той е назначавал служебни кабинети, партиите не са можели да си помислят за подобно вмешателство.

За МВнР стана ясно, но кой поръча смяната и на земеделския министър, попита Румен Радев.

Нормално ли е през ден да сменяме министър, каза още държавният глава.

Няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но ще настоявам и той да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. В петък ще поканя г-н Главчев да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии, каза още Румен Радев по адрес на предложението Даниел Митов да оглави външно министерство.

Има множество дипломати с качества да са министри, така че винаги може да се намери достоен кандидат, подчерта Радев.


БГНЕС припомня, че премиерът Главчев предложи рокадата в МВнР седмица след встъпването в длъжност на служебната власт. Това стана чрез прессъобщение от пресслужбата на МС, изпратено късно вечерта в понеделник.

Даниел Митов към момента е депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС, той е и зам.-председател на партията. Бил е служебен външен министър в кабинета "Близнашки" и във второто редовно правителство на Борисов.

На 9 април дипломатът от кариерата и посланик в Черна гора Стефан Димитров пое поста на министър на външните работи в кабинета "Главчев", макар първоначалната кандидатура да беше Ивайло Ценов.

Вчера Главчев поиска смяна и на министъра на земеделието Кирил Вътев, който запази поста си от предходния кабинет и в служебния. Главчев предлага длъжността да заеме Георги Тахов, а като мотиви се изтъква продължаващото напрежение и недоволство в аграрния сектор.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като съвпадение смяната на външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов. /БГНЕС