Радев награди олимпийските и параолимпийските ни медалисти от Токио

Президентът на Република България Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава българските атлети, завоювали медали от Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио, предаде репортер на БГНЕС.

Отличие на специалната церемония получиха златните ни медалисти Ивет Горанова (олимпийско карате), Стойка Кръстева (бокс) и ансамбъла по художествена гимнастика в състав: Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова. Наградени бяха още сребърната ни медалистка в стрелбата Антоанета Костадинова, както и бронзовите медалистки в борбата Тайбе Юсеин и Евелина Николова. Отличия получиха още параолимпийските ни медалисти Християн Стоянов (лека атлетика) и Ружди Ружди (лека атлетика).

Радев удостои с Почетния знак на държавния глава всички наши олимпийски и параолимпийски медалисти.

Уважаеми г-н министър, уважаемо г-жо Костадинова, уважаеми ръководители и треньори, скъпи олимпийци, дами и господа. За мен е огромно удоволствие да Ви посрещна отново в президентската институция и на първо място да Ви поздравя с извоюваните олимпийски титли и медали. Пътят към Токио не беше лек, беше осеян с много предизвикателства, но Вие показахте какво е българският дух и воля за победа. Не само постигнахте целите си, но и се превърнахте в най-достойните посланици на България. Направихте така, че целият свят отново да слуша „Мила родино“ и да говори за успехите на българския спорт. Всички ние, българите, се гордеем от факта, че нашата олимпийска слава е извоювана от много поколения преди Вас. И Вие вече записахте със златни букви Вашите имена в славната история на българския спорт“, започна в словото си президентът.

И нещо много важно – Вие се превърнахте в пример за подражание, в идоли на всяко спортуващо дете и бъдеща звезда. Уважаеми ръководители и треньори, позволете ми да използвам случая и да изразя своята дълбока признателност към Вас, към всички треньори, специалисти, близки и приятели, които днес нямат възможност да присъстват на тази церемония, но благодарение на Вашия професионализъм, грижи, всеотдайност и безрезервна подкрепа, тези наши прекрасни млади хора успяха да сбъднат своите мечти. На Вас, скъпи атлети, искам да благодаря още веднъж, че ни направихте съпричастни на Вашия огромен успех, че ни дарихте с незабравими мигове на национална гордост и съкровена радост. Пожелавам Ви крепко здраве и още много спортни висини, за да пожелаваме да се гордеем с Вас, с успехите на българския спорт. На добър час!“, добави Радев.

Симона Дянкова (д).

Уважаеми г-н президент, много благодарим за поканата, много сме щастливи, че сме отново тук при Вас, вече като олимпийски медалисти. Радваме се, че успяхме да зарадваме и Вас и цяла България. Благодарим за огромната подкрепа и за това, че не спирахте да вярвате в нас. Имаме един малък подарък в знак на благодарност“, от името на медалистите ни говори една от грациите на ансамбъла Симона Дянкова.

Уважаеми г-н президент, уважаеми г-н министър, уважаеми дами и господа, треньори и ръководители, скъпи олимпийци и параолимпийци. Когато Ви изпращахме за Токио, аз си пожелах да чуя българския химн. Ние го чухме три пъти. България спечели шест медала и с тези шест медала се отрежда на 30-о място на олимпийската карта. През 2008-а България беше на 40-о място, Лондон 2012 беше на 51-о място, Рио 2016 – на 54-о. Благодаря Ви скъпи мои приятели, спортисти, таланти, че направихте всички нас да се чувстваме българи“, започна в приветствието си президентът на БОК Стефка Костадинова.

Президентът на БОК Стефка Костадинова (д).

Поклон пред Вас, пред нашите параолимпийци, поклон пред вашите треньори, ръководители и вашите семейства. Искам да Ви пожелая да сте живи и здрави, след три години предстои другата Олимпиада и там вече, който не е доволен от своя медал, да бъде вече на върха и в негова чест да чуем българския химн. Уважаеми г-н президент, от името на нашите олимпийци и параолимпийци, разбира се и от името на БОК, искаме да Ви направим един подарък – една златна монета от Токио 2020, и една фланелка с подписи на всички олимпийски и параолимпийски медалисти от Токио“, завърши тя. /БГНЕС