Радев: Няма еднолична президентска власт, има неспособност на партиите да сформират правителство

Няма еднолична президентска власт, има неспособност на политическите партии да сформират правителство. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

„Когато погледнем към правителството на Габровски като състав, той има много добри експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия“, каза държавният глава и допълни, че на практика това правителство се явява като посредник между партия ГЕРБ и обществото.

Радев е категоричен, че претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност към нея и явно това правителство няма да бъде печелившият ход.

„Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения към тях“, подчерта той и допълни, че по тази логика има и министър на Кирил Петков в правителството на проф. Габровски, визирайки Крум Заков.

Радев допълни, че Конституцията ясно казва, че когато партиите не могат да излъчат правителство, резидентът има право да сформира такова.

А що се отнася до ветото, по думите на държавния глава, машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци за нашия изборен процес – недействителните бюлетини, като посочи, че това е частично вето и не може да приеме, че поставя партиите при различни условия, нито да допусне, че се стеснява участието на организацията на българите зад граница.

„Защо не ме питате кога ще се приемат критично важните закони по Плана за възстановяване и устойчивост“, обърна се Радев към журналистите и добави, че пред българския парламент има изключително важни задачи и трябва да се приемат, и от сега, няколко много важни закона.

„Не искам да изпада страната в блокаж на институциите“, каза още той. /БГНЕС