Радев: Наред с инвестициите, да не забравяме основните въпроси, които ще отключат вратата на РСМ

Има много позитивни сигнали от посещението на Кирил Петков в Скопие, заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава отново препоръча: Наред с всички усилия за свързаност, инвестиции, икономика и сътрудничество да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решение и реално ще отключат вратата за началото на преговорите с РС Македония.

Всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите отношения трябва да бъде подкрепяна. Има много позитивни сигнали от това посещение, добави още Радев.

В края на миналата седмица от трибуната на Народното събрание се чу декларация на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

„За да има законови и конституционни промени, трябва да има ясно изразена политическа воля. Приемам тази декларация като необходимата политическа воля, за да се стартират и законовите и конституционните промени“, каза днес Румен Радев в отговор на въпрос.

Той отказа да коментира оставката на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров с мотива, че оставката е личен акт.

На въпрос във връзка с промени в Конституцията, президентът каза, че за нейното отваряне трябва да има консенсус, дебат, обществено съзряване, че тези промени са необходими. „И най-важното трябва да има и парламентарно мнозинство“, заяви още Радев и добави, че дебатът е назрял.

Ден, след като се закле като президент втори мандат, Радев определи напускането на пленарна зала от страна на ПГ на ГЕРБ по време на обръщението му като бягство от истината. /БГНЕС