Радев: Не бързам с отстраняването на Пламен Узунов, прокуратурата подхожда тенденциозно

Не бързам с действията си по отношение на Пламен Узунов, прокуратурата подхожда тенденциозно, коментира в Козлодуй президентът Румен Радев, който настоя за независима експертиза и за поредните записи, в който се чува глас, подобен на този на премиера Бойко Борисов.

"За тези записи трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна, тъй като в един от записите името на главния прокурор се споменава като "възторжен фен на премиера". Но записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, това показва и в лицето на Европа кой и как управлява", посочи президентът пред чакащите го медии при посещението в атомната електроцентрала.

Все пак Радев изрази надежда, че приоритетите на управленските политики на премиера не са интригите.

Запитан какви действия ще предприеме по отношение на секретаря си по правни въпроси и антикорупция, Радев каза, че не бърза с действията си. "Ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. И точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът", каза президентът.

На въпрос за посещението му в Козлодуй, Радев заяви, че ядрената енергетика е стратегически отрасъл в България и в момента говорим за лицензи, проекти, инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика по думите му са хората.

Президентът заяви, че е изключително важно да намерим най-сетне отговор на въпроса ще имаме ли втора атомна централа. "Всеки ден закъснение е пагубен за проекта и аз очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с ЕК относно лиценза с АЕЦ "Белене", ако има такъв проблем", каза Радев.

"Най-сетне трябва да видим каква е енергийната стратегия на България", посочи още Румен Радев. /БГНЕС