Радев: Не може да се иска оставка на председател на ДАНС заради липса на доверие от премиера

Реалните мотиви за искането на оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев са известни отдавна и те стоят в онзи запис. Те целят овладяване на службите. Една власт е силна със спазване на закона, а не с позиционирането си над него. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.


Внимателно слушах премиера Денков в петък. В закона за ДАНС ясно са посочени основанията за освобождаване на председателя на ДАНС и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на премиера, подчерта Радев.

По логиката на министър-председателя правителството трябва да си подаде веднага оставката, защото огромно мнозинство от българите им нямат доверие. Те са се стиснали здраво един за друг, каза Радев.

Според президента Николай Денков не разбира ролите и задачите на ДАНС.

Ще се запозная с представените мотиви от премиера, не мисля, че трябва да се използват изборите като сценарий за нова поредна атака. От мотивите, които представи премиерът в петък, остава впечатление, че оставката на Тончев се иска, защото е спазил закона, а не защото е нарушил закона.

Правителството и премиерът трябва да насочат вниманието си към действията на зам.-министъра на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажът, добави Радев.

В деня след балотажа, президентът коментира, че местната власт ще трябва, освен всичко, да се справя и с последствията от рекордно ниската избирателна активност и понижената вече легитимност. /БГНЕС