Радев: Не може сделката за F-16 да става за сметка на интересите на българите

Преди дни българският парламент ратифицира международните договори за закупуване на нови изтребители F16. Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на Българските военновъздушни сили за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани, достойнството и суверенитета на страната. Затова използвах конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

Това заяви президентът Румен Радев, който направи допълнителни разяснения за мотивите си за налагане на вето на сделката за F-16, предаде репортер на БГНЕС.

„Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване от 2.2 млрд. без ДДС при 100% авансово плащане. Срокът за доставка на самолетите, най-рано след 4-5 години“, каза в изявлението си Радев.

Той коментира и орязания пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при които самолетът остава с ограничени способности.

„Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси. Промяна в клаузите на договора едностранно по решение на изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги“, алармира президентът.

Според него разходите по придобиване с емитиране на нов дълг поставят под въпрос навременното осигуряване на бойни способности.

„Не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на ВВС и нашата евроатлантическа принадлежност“, подчерта той и добави, че в нашия случай липсва дебат по този сериозен въпрос, засягащ националната и колективна сигурност и попита кога ще придобием пълния пакет, който да гарантира сигурността ни и кога ще закупим останалите 8 самолета.

Кога, как и колко ще платим за всичко това, попита още президентът. Според него тези неясноти генерират нестабилност в процеса на модернизация на Военновъздушните сили и излагат на риск модернизацията на Сухопътни войски и Военноморските сили.

В заключение държавният глава призова Народното събрание да изпълнява конституционната си роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин проводник и припомни, че не някой друг, а българското общество определя тяхната легитимност.

Той заяви, че преди окончателното приемане на ратификацията на договорите очаква задълбочени дебати в пленарната зала и предприемането на адекватни действия. /БГНЕС

Тагове: