Радев: Не от България, а от РСМ зависи дали тя ще започне преговори за ЕС

Започването на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз няма да зависи от бъдещето българско правителство, а от самата РС Македония. Това каза българският президент и кандидат за втори мандат Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Ключово за началото на преговорите за ЕС за РС Македония е в спазване на правата на македонските българи, в изкореняването на езика на омразата, в прекратяването на опитите за системно унищожаване на културното българско историческо наследство. Началото на преговорите няма да зависи от следващото ново правителство и нов парламент, а най-вече от самата РСМ, която трябва да предприеме съответните действия. Убеден съм, че само с открит диалог между София и Скопие, ще изградим искрени приятелски отношения, каквито очакват хората от двете страни на границата, подчерта Радев.

Той припомни, че по време на срещата си с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в словенския курорт Бърдо, много ясно е изразил българската позиция.
„В средата на октомври имах среща с Макрон и Меркел и пред тях и пред всички европейски лидери много ясно заявих българската позиция“, каза Радев. /БГНЕС