Консултациите при Радев с 5 партии, ГЕРБ-СДС се отказа

Страната ни е изправена пред редица предизвикателства, българският парламент и правителството, което предстои да се състави, имат да решават важни задачи, да продължи процесът по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна предсказуема правна рамка за бизнеса, инвеститори за важни социални въпроси, за решаване на неотложните проблеми, свързани с дълбока съдебна реформа, за актуализация на бюджета.

Всички чакат. Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с ИТН, предаде репортер на БГНЕС.

Растат изискванията, ЕК вече постави ясни условия по съгласуване на Плана за възстановяване и устойчивост, че настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Формулата е ясна – средства срещу реформи, допълни президентът.

Поздравявам ви, че подхождате по различен начин вече за съставяне на правителство, подчерта Радев.

Нека тезата отиваме на предсрочни избори да я оставим на заден план. Нека да се изчерпят всички опции, каза още той.

От своя страна Тошко Йорданов от ИТН каза, че разбират, че отговорността е тяхна като победители.

Г-н Трифонов заяви още на следващия ден, че тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем. Ние сме наясно, че трябва да се опитаме да съставим кабинет, добави Тошко Йорданов.

От друга страна се надяваме останалите политически партии, изключвам ГЕРБ, също да надскочат някои свои партийни цели. Има основи неща, по които не виждам противоречия с останалите партии. Ако всеки субект надскочи разни свои точки и пристрастия в програмата си, би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилно парламентарно мнозинство. Ние ще предложим кабинет, уточни Йорданов.

Вариантът предсрочни избори е ако останалите партии подходят тясно партийно, добави още той.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ-СДС няма да участва в днешните политически консултации при президента Румен Радев. Това съобщи в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

По време на консултациите с БСП Радев заяви, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат, докато не се намерят всички устойчиви формули.

Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Приветствам вашето решение да участвате в диалога на поканата на ИТН. Защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети. Хиляди граждани, гласуващи за вас, възлагащи своята надежда на вас, се надяват и вие да отстоите техните приоритети и нужди в този диалог. Мисля, че ще имате много пресечни точки за постигането на консенсус, се обърна Радев към Нинова.

Знаем за последствията ако няма правителство и този път и отидем отново на избори. Целта е съставяне на правителство и мисля, че БСП за България може да постави ясни приоритети, те се намират и във вашата амбициозна програма за законодателни промени в социалната сфера, образованието и здравеопазването, каза още Радев.

Нинова от своя страна заяви, че гражданите могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене с цел съставяне на кабинет. "Ако вие прецените, че трябва да връчите третия мандат на БСП, имаме решение да опитаме да съставим този път кабинет", обърна се Нинова към президента.

На това той отговори, че приветства готовността на БСП ако получи мандат да предложи кабинет.

За нас е тревожно социално-икономическото състояние, предвид и нарастващите цени на основни стоки, ток, вода, парно. Имаме и други приоритети. Ще се опитаме този път да съставим кабинет с ясни приоритети и отговорности, добави Нинова. Различното от миналия път е, че колегите от ИТН проявиха желание за разговори. По-рано те ни определяха като статукво, с което ние категорично не се съгласихме. Те преосмислят позицията си и искат диалог и ни канят, каза още Нинова.

На излизане от президентството Нинова каза, че са готови на компромиси, но не по всички точки. Това, което сме казали, остава и няма да се промени. Приватизацията на единствената държавна банка и концесии на пътища противоречат на нашите идеологически разбирания, това е крайно неолиберален модел. Ние сме за повече държава в икономиката и против тези концесии", заяви тя и каза, че все още не се знае какво ще ги обедини. /БГНЕС

По време на консултациите си с Демократична България, Радев коментира и забележката на ЕК по последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Изискванията на ЕС непрекъснато растат. Има редица важни области, където ЕК иска да види изразходването на средствата по най-добрия начин. Посочва се изрично условие за реформа в правосъдната система, в областта на главния прокурор, изисквания за реформи в здравеопазването, в пазарните механизми, така че икономиката ни да бъде поставена на по-ясни принципи. Посочва се неудовлетвореност от начина на ръководство на БЕХ и се очакват дълбоки реформи. Посочва се, че България е страната с големи поръчки с директно договаряне с фирмите, без прозрачни конкурси. В енергийната сфера се посочва, че проектите там трябва да са отворени за международно участие в конкурсите. Това е инструмент за реформи, не просто раздаване на пари, коментира Радев. Това споделям с вас, защото тези реформи не може да бъдат решени от служебния кабинет. Всичко друго изисква парламент с ясна реформаторска воля, активно правителство, обединено около общи принципи. Важно е партиите да постигнат консенсус върху най-важните приоритети. Аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не може да е архитект на управляваща коалиция. Но настоявам да се изчерпят всички опции на диалога и едва тогава да се пристъпи към избори, добави Радев.

Христо Иванов пък заяви, че ДБ съзнава своята отговорност за правителство на промяната и модернизацията. Ние можем да останем и като опозиция. Внимателно ще дадем подкрепата си и с голяма отговорност, добави Христо Иванов.

Гешев, ВСС и КПКОНПИ трябва да си отидат, каза още Иванов.

"ДБ ще участва с пълната си готовност дали като пълноценен коалиционен партньор, като участник, който дава подкрепа отстрани, дали като опозиция", обясни той и подчерта, че са готови и в случай, че мандатът дойде при тях. Иванов каза, че сега най-важен е първият мандат.

"Нас ни интересуват две много важни неща. Ясни са предизвикателствата. Важно е зад кои решения за ставаме ние. И другият въпрос е как формираме трайна парламентарна конфигурация, която може да изнесе подобна програма", попита той и каза, че ще трябва да се борят с корупцията и това не е просто борба, а война и е важно да се осигури гръбнак, а не плаващо мнозинство, които водят до потъване на бъдещето.

На излизане от консултациите при президента Христо Иванов каза, че колегиално конструктивно с умерен оптимизъм ще се опитат да помогнат. „Не смятаме да обсъждаме персони и без да ни поискат няма да правим номинации. Няма да отстъпим по темата за борба с корупцията и съдебна реформа. Не се стремим към излъчването на хора самоцелно”, добави Иванов.

Би ни притеснило ако ДПС остане в крайната конфигурация. Правителство може и без нас, каза още Иванов. /БГНЕС