Радев носи икона домашен триптих от Тревненската школа на папа Франциск

Президентът Румен Радев пристигна във Ватикана в 9 часа местно време за аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск, предаде специалният пратеник на БГНЕС.

Това е четвъртата среща на държавния глава с главата на Римокатолическа църква. Подаръкът, който Радев ще поднесе на папа Франциск, е икона домашен триптих от Тревненската школа. Монтирани са символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас, с която векове наред православието съжителства в мир.

Досега президентът Радев се е срещал със светия отец през 2017 година, когато на 24 март заедно с държавните и правителствени лидери на Европейския съюз, беше приет на аудиенция с Папа Франциск, посветена на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. На 26 май същата година Радев водеша българската делегация по случай честването на 24 май. Преди две години - на 5 - 7 май, се състоя апостолическото посещение на папа Франциск в България.

Днес във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“. В базиликата се намира гробът на Свети Кирил.

Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адраин II. Подобно богослужение, според БПЦ, би било историческо по рода си, защото ще повтори случилото се в първите дни на осветената нова азбука.

За днес е предвидено и посещение в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука. Там президентът Румен Радев ще бъде заедно с президента на РСМ Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги. /БГНЕС