Радев: Няма да ме видите в хора на паниката, предпочитам гласа на разума

„Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е това в момента. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва“. Това обяви президентът Румен Радев от Трявна. Той посети оръжейния завод „Емко“, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина. Заедно със здравните мерки трябва да има адекватни социално-икономически мерки и то по три много важни критерия: да бъдат навременни, да бъдат достъпни, да бъдат безвъзмездни“, подчерта президентът.

„Ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се опитват напоследък да ни внушават, а липсата на убедителни, навременни социални и икономически мерки. Тяхната липса води до обезверяване на хората“, допълни държавният глава.

Радев отново напомни позицията си за плавно разхлабване на мерките, предприети по време на извънредното положение. „То не може да стане бързо. Това е сложен процес, при който трябва да има поетапно планиране. Много държави вече работят с такива планове. Ако България не го направи това, ние рискуваме втора вълна“, уточни Радев.

Ръководството на оръжейното предприятие „Емко“ вече обяви, че не иска помощ от държавата, а тя да не пречи на фирмата да изнася продукцията си зад граница, където е основният й пазар. В предприятието работят 630 души. /БГНЕС