Радев: Основната цел е да избегнем Трета световна война

Ясно е едно, има трезва оценка, че една от големите задачи на тази среща на НАТО беше, че държим да не допуснем ескалация на конфликта извън воюващите държави в момента. Основна цел е защитата по чл.5 на всяка държава-членка, която бъде застрашена и по никакъв начин НАТО да не се намесва в този конфликт, за да избегнем Трета световна война, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът е в белгийската столица, където участва в Срещата на върха на НАТО, която обсъди променената среда на сигурност и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна.

Очертават се важни насоки за новата концепция на Алианса, касаещи рязко нарастване на разходите за отбрана, това го заявяват масово страните на днешната среща на върха. В хода на военните действия множеството от страните взеха решения са повишаване на техните бюджети, това означава нови способности. Да повишим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно така че да имаме устойчив преход към дългосрочната адаптация.

Много важно трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на модерността, логистично осигуряване, затова България изложи своите виждания да работим усилено с нашите съседи Гърция, Румъния за изграждане на системата от тръбопроводи за осигуряване с гориво. И това е важен проект. Важна среща с ясни послания, подчерта Радев.

България е държава, която сама трябва да гради своята сигурност, заедно със съюзниците, но трябва да допринася с нещо. Напротив, ние имаме недостиг, ние трябва да придобиваме въоръжение. Трябва всеки, който вземе това решение да оценки ясно риска и да го обяви пред българското общество. В тази връзка аз вече призовах за защитно оборудване и на цивилното население, особено там, където имаме наше българско малцинство, концентрирано. Виждате, че украинските войници са изключително добре оборудвани, мога да кажа много по-добре оборудвани от нашата армия по отношение на индивидуални спасителни средства – бронежилетки, каски, униформи, добави Радев. Дори виждате от съвместната декларация, която излезе и за защита химическа и ядрена и т.н. Така че можем да добавим и индивидуални средства за химическа и ядрена защита, обясни Радев.

Близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители, а междувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС. Русия отпада като опция за поддръжката на самолети, категорично, подчерта президентът.

Вече има рота от САЩ в батальонната група. Днес Борис Джонсън заяви готовност и Великобритания да изпрати своя рота от 150 души. Марио Драги заяви и своята готовност. България е отворена за участие за нашите съюзници. Тази батальонна група по бързо да придобие оперативните способности, обясни Радев.

Днес очаквам по-силно индустриално сътрудничество. Важно е да имаме съвместно разработване на новата оръжейна система и съвместно производство.

За изказванията на руската посланичка у нас, Радев коментира: „Категорично никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ. Логичен ход е решението нашият посланик в Русия да бъде извикан за консултации“. /БГНЕС