Радев: От нас зависи дали потомците ни ще се обръщат назад с гняв или признателност

Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си? С този въпрос към събралото се множество на Шипка започна словото на президента Румен Радев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято, Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър II - нашият Освободител. Вазов е рекъл за опълченците „България цяла сега нази гледа”. Истината е, че България винаги във всяка епоха гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден, добави президентът.

С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация, защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне, каза още Радев. Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас. Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът. Честит празник на всички вас! Да живее България”, завърши словото си президентът.

Преди словото си президентът заяви, че властта отново се е опитала да постави под карантина националната ни памет, "но хората имат достойнство и отново са тук". Българите са неподвластни на страх и забрани, затова вярвам, че имаме бъдеще като българи, коментира още Радев. /БГНЕС