Радев: Папата ми каза, че дяволът влиза в човека през джоба

Много топла визита, много топъл прием. С папа Франциск обменихме мисли не само за политиката. Това заяви президентът Румен Радев след литургията в базиликата "Сан Клементе", където се поклони на гроба на Свети Константин-Кирил Философ, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Рим.

"Посланието на папата към българския народ е за здраве, за просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават още повече", каза държавният глава.

Той припомни, че отношенията между България и Ватикана имат повече от хилядолетна история. Те са започнали още в средата на 9 век по времето на княз Борис Покръстител.

"Приемането всяка година на 24 май на българска делегация на най-високо държавно ниво от папата е важен знак за признание към България Важен знак за ролята на България в световното културно пространство", посочи президентът Радев, който за трети път бе приет от папа Франциск.

Президентът Радев отбеляза, че папа Франциск взема активно отношение по всички съвременни проблеми. Двамата са си говорили за съвременния бич - корупцията.

"Пред мен той сподели, че баба му, която го е открила за българското кисело мляко, му е казало следното: дяволът влиза в човека през джоба ", каза Радев и припомни, че папата има много силна позиция срещу италианската мафия.

За разлика от предишното си посещение сега българската делегация водена от президента Радев е получила достъп до Ватиканската библиотека.

"Беше ми представен ръкопис на документ, открит през 70-те години на миналия век. В него се споменава за историята на Петър Богдан, но тогава не е известно, къде се намира този ръкопис. Той беше открит през 2017 г. в библиотеката на Модена. Това е събитие от огромно значение за нашата история, защото неговото произведение е написано почти 100 години преди "Историята" на Паисий Хилендарски. Петър Богдан издава един труд, който има невероятното значение за нашето осъзнаване като българи", подчерта президентът Радев. /БГНЕС