Радев: Парламентът да актуализира бюджета, кризите чукат на вратата

Парламентът да свърши своята работа и да актуализира бюджета, призова държавният глава Румен Радев на работна среща със служебния кабинет, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава събра премиерът и министрите на „Дондуков“ 2, за да обсъдят заедно състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната.

„Какво ще последва, ако не се актуализира бюджетът? Това трябва да го знаят българските граждани“, посочи Румен Радев. Той бе категоричен, че целта на срещата не е да се дискутира евентуален локдаун, а за да може обществото да знае как правителството управлява кризата и какви ще са бъдещите мерки мерките. Случаите растат и специалистите казват, че сме на прага на нова вълна от COVID-19, посочи Радев, който разкритикува предходното управление за „хаос с мерките“, „липса на план“ и използване на НОЩ като „параван за политически цели“.

Държавният глава поздрави здравния министър д-р Стойчо Кацаров, че ръководеното от него ведомство е изготвило подробен план, в който има ясни мерки за това как да се разгърне здравната система, за да се минимизира последиците от епидемията. Радев поиска от Кацаров и лични гаранции за осигуряване на спокойствие в работата на медиците.

„България е на трето място в ЕС по смъртност и на осмо място в света. Това е много тревожно състояния“, категоричен бе президентът, допълвайки „Целта не е да затваряме бизнеса и да затваряме държавата“.

„Трябва да бъдем подготвени при нова вълна, без всяване на паника“, обърна се още Радев към министрите от кабинета.

Държавният глава обърна внимание и на няколко други актуални теми. „Има криза с пожарите. На вратата чука и евентуална политическа криза и евентуална мигрантска криза“, посочи той и предупреди, че фронтът на големия горски пожар в РС Македония вече е само на 4 километра от българската граница. Според Радев не трябва да има упреци, че в югозападната ни съседка са били изпратени български огнеборци. /БГНЕС