Радев: Трябва да има правителство след предстоящия вот

България трябва да избегне тежки финансови санкции по закона "Магнитски" и да се минимализира рискът за държавните институции и българските граждани във финансово отношение. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Пловдив.

Той подчерта, че такива мерки вече се взимат, а като основен приоритет на служебното правителство той очерта възвръщане на доверието в изборния процес. "На политическите партии ще повторя да бъдат внимателни, да търсят обединение около ценности и приоритети, да не бързат да се нападат, защото ще се срещнат в парламента след това. Ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача – да съставят правителство. България трябва да има правителство след предстоящите избори", каза още Радев. „Вярвам че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основната задача. Вярвам, че ще се предприемат всички необходими стъпки то да се възвърне и да имаме честни, прозрачни и свободни избори", допълни Румен Радев. Според него "Съветът по сигурността трябва да анализира много внимателно сигналите за корупция, идващи отвън".

Преди малко приключи посещението на Румен Радев в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. След тази среща той заяви, че държавата трябва да защити финансовата сигурност и своята, и на българските граждани, защото ако държавни и бюджетни организации по някакъв начин на свързване попаднат под санкциите на закона "Магнитски", това ще означава, че работата не е свършена добре.

"Това е прецедент за ЕС. Да се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна членка на ЕС и на НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа. Но едно категорично трябва да е ясно, че служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани във финансово отношение", каза Радев. /БГНЕС