Радев поздрави ДБ за "последователната политика за съдебна реформа"

Българите очакват политиците да взимат адекватни решения. За нас е важно и външнополитическата политика да е адекватна, единна и последователна, подкрепена от ясни решения в страната.

Поздравявам ви за вашите последователни усилия да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от дневния ред на кабинета. А всъщност това е и една от причините за срива на доверието.

При връчването на мандата на ПП аз предупредих, че ако не се предприемат значителни съдебни реформи, в първите 100 дни статуквото ще потърси реванш. Виждаме ефектите от забавянето на тези реформи. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг път. Вярвам, че ще продължите с тези усилия и в рамките на това НС.

Важно е да се намери балансът между времето и усилията на партиите за съставянето на нов кабинет. Предстои и работа по бюджета като законодателна основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия политически опит да се намери това решение.

С тези думи президентът Румен Радев започна консултациите с „Демократична България“. Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов са представители на партията на срещата при президента, предаде репортер на БГНЕС.

Ние считаме, че Конституцията предвижда тези консултации като антикризисна мярка. Дотолкова, доколкото целта на Конституцията е да има правителство, а не избори, мисля, че е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект – на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми, и в този смисъл тези консултации са важен елемент от възстановяването на диалога, каза Христо Иванов.

На този етап мисля, че е важно да се направи опит с първия мандат, защото независимо от всичко той е този, който продължава да е най-натоварен с очакванията след изборите. Ще работим за съдебната реформа, но и през изминалата половин година видяхме колко е важно да има политическо съгласие. Забавянето се случва в парламента, с невъзможност да дефинира приоритети и да ги придвижва. Това важи колкото за сегашното мнозинство, толкова и за опозицията.

Съмнявам се, че нови политически избори ще решат проблема. Българската политическа класа не знае как да говори. Не знае как да дефинира проблеми, и как да застава зад тях, независимо от различията, които има. Това е самостоятелен източник на политическа нестабилност, коментира Христо Иванов.

Смятаме, че усилието за съставяне на правителство с първия мандат е най-здравословно. Смятаме, че усилията с такъв мандат трябва да включват приоритети като Еврозоната, превъоръжаването, изчистването на руското влияние от сектор „Сигурност“, това са наши приоритети. Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов след консултациите при президента.

На въпрос дали ще се намерят шест гласа за съставяне на правителство, Иванов коментира, че това е ключ към търсенето на политическа формула за стабилно правителство. „Довечера ще видим от ПП каква е тяхната визия и каква формула ще предложат, и ще обсъдим всичко това“, добави Иванов.

Има прозорец от сега до местните избори, в който е важно да бъде осигурено управление на страната, защото това е период, в който можем да направим решителна стъпка за влизане в Еврозоната. Или по отношение на превъоръжаването – не е ясно дали ще се служи.

За съжаление, не изглежда един следващ парламент да бъде по-добър от гледна точка на възможности да се търсят работещи уравнения, така че ще обсъдим как ПП си представят възможните политически формули. Ние няма да предлагаме никакви формули.

Със сигурност има електорални основания за това ДБ да се яви съвместно с ПП на изборите, добави Иванов. „На миналите избори още предложихме такова съвместно явяване на избори“, добави Иванов.

Много държа да се прави разлика с нашия стил на говорене – ние избягваме персонализация в българската политика. След обсъждане с мандатоносителя ще коментираме с кого бихме говорили. И досега сме гласували с ГЕРБ и ДПС по решения за РСМ или Украйна – ако се заложат определени политически приоритети, за които се намери хигиенна формула, която позволява подкрепа, това е възможно, но трябва да се обсъди. Трябва да се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС да са извън изпълнителната власт, защото те продължават да бъдат неприемлив участник във властта, допълни Иванов. /БГНЕС